Hoe corona je innerlijke rust op de proef stelt
16 november 2020 

Hoe corona je innerlijke rust op de proef stelt

Sinds maart van dit jaar houdt corona ons in zijn greep en overspoelt de media ons met berichten over het virus. Over nieuwe besmettingen, de vele doden en wat er allemaal niet meer kan. Het zorgt voor angst, onzekerheid en stress en we worden behoorlijk op de proef gesteld. Dus hoe houd je jezelf goed tijdens deze onzekere tijden? En wat kun je zelf doen om je innerlijke rust te bewaren?

Stress en angst: funest voor je immuunsysteem

Of je nu verplicht thuiswerkt of als ondernemer je hoofd boven water moet houden. Iedereen wordt op zijn of haar manier geraakt door het virus. Je voelt meer onrust, stress en angst. We weten allemaal dat te veel stress ongezond is. Zeker voor je immuunsysteem en die wil je nu juist vitaal houden als er een virus ronddwaalt! Maar ook angst is schadelijk voor ons lichaam en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je te veel wordt blootgesteld aan stresshormonen. Begrijp me niet verkeerd, onze zorgen zijn begrijpelijk. We leven in een stressvolle, onzekere tijd. Toch heb je wel degelijk invloed hoe jij je wapent tegen de stress en angst. Om goed voor jezelf te zorgen en dicht bij jezelf te blijven. Deze 3 tips helpen je hierbij.

3 tips voor meer innerlijke rust

Slow down

Piekeren en je ongerust maken. Harder gaan rennen om zoveel mogelijk werk binnen te halen. Hoe spannend deze tijd ook is en hoe begrijpelijk het is dat je bepaalde keuzes maakt om vol te houden. Je kunt niet zonder ontspanning. Dus vertraag. Doe af en toe echt even helemaal niets. Dat vind je misschien lastig omdat het voelt als nutteloos en verloren tijd. Maar dat is het allesbehalve. Je lichaam en vooral ook je brein hebben het nodig om zich op te laden. Zodat je daarna weer gas kunt geven. De taoïsten wisten het al. Door een stap terug te doen, krijgen dingen hun beloop. Dat is niet passief, maar juist heel effectief.

Bezinning

Wat vind ik eigenlijk van mijn leven? En van mijn werk? Wat vind ik echt belangrijk? Waar word ik gelukkig van, wat zijn mijn waarden en leef ik daar ook naar? Hoe vreemd deze tijd ook is, het nodigt uit tot bezinning. Nu alles plotseling anders is, weten we één ding: niets is zeker. Daarom is het des te waardevoller om bewust stil te staan. Bij je leven, je werk en de manier waarop je het hebt ingericht. En om het te veranderen. Een beter moment is er niet.

Alles verandert, niets blijft zoals het is

2020 zou voor veel mensen hét jaar worden. Het begon ook zo veelbelovend. De economie floreerde, er was nauwelijks werkloosheid en projecten lagen voor het oprapen. En toen was daar corona. Deze prachtige observatie van de Boeddha is daarom toepasselijker dan ooit. Weten dat alles veranderlijk is en deze tijd ook weer voorbij gaat. Het is een houvast in moeilijke periodes. Makkelijk? Misschien niet, maar het geeft wel rust om je te beseffen dat het niet blijvend is. En ja, natuurlijk werkt het ook de andere kant op. Ook fijne momenten zijn eindig. Het maakt je bewust om des te meer dankbaar te zijn voor wat je wél hebt en zoveel mogelijk te genieten!

*Bronnen: Focus AAN/UIT – Mark Tigchelaar | Marc De Kesel en Michel Dijkstra over luiheid (lezing Radboud Reflects)

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen