Deze signalen van je lichaam kun je maar beter niet negeren
16 november 2020 
in Reset

Deze signalen van je lichaam kun je maar beter niet negeren

Het is tegen de avond als je je laptop dichtklapt. Je ogen branden. Je onderrug zeurt als je van je bureau opstaat. Een lichte hoofdpijn doemt op. Herkenbaar? Na een intensieve werkdag heeft iedereen hier wel eens last van. Eerlijk is eerlijk, soms ontkom je er niet aan. Maar als je structureel de signalen van je lichaam negeert, kan dat vervelende gevolgen hebben.

Deze signalen van mijn lichaam negeerde ik

Toen de wereld nog coronavrij was, werkte ik al regelmatig vanuit huis. Als freelance schrijver had ik niet veel meer nodig dan een laptop en goede wifi, dus thuiswerken kon prima. Ik werkte aan de keukentafel of schreef mijn teksten op de bank. Als ik aan het einde van de dag mijn laptop dichtklapte, lukte het me geregeld niet om te ontspannen. Gedachten en ideeën over werk spookten door mijn hoofd. Soms ging ik met zo’n vol hoofd naar bed dat ik niet kon slapen. Dat zorgde weer voor een slaaptekort en weinig energie. Omdat ik zowel leefde als werkte in dezelfde ruimte(s), kon ik moeilijk afschakelen. De grenzen van werk en privé waren volledig vervaagd. Mijn work-life balance was verstoord, zonder dat ik er erg in had. Mijn lichaam wist dit allang.

Trekken aan de noodrem

Ons lichaam is een wonderlijk iets. Het is in staat om leven voort te brengen, zichzelf te genezen én aan te geven hoe het met je gaat. Wij zijn alleen vergeten om ernaar te luisteren. Omdat we meer vanuit ons hoofd redeneren en handelen. Niet meer vertrouwen op onze intuïtie. Omdat we denken dat druk zijn, vermoeidheid en stress erbij horen. De wake up call krijgen we vaak als het al te laat is. Niet voor niets zijn burn-outs en stressklachten nummer één in de westerse wereld. Het zijn tekenen dat je structureel de signalen van je lichaam negeert. Je grenzen te lang bent overgegaan. Je lichaam heeft dan nog maar een troef om de hogesnelheidstrein te laten stoppen: trekken aan de noodrem.

Leven volgens jouw waarden

Je grenzen overgaan heeft niet alleen te maken met het inrichten van je werkdag of werkplek. Ja, het helpt als je voldoende water drinkt, regelmatig pauzeert, genoeg frisse lucht krijgt en je kantoor efficiënt ingericht. Maar signalen als hoofdpijn, verkrampte spieren, malende gedachten en een opgejaagd gevoel duiden er vaak op dat je niet leeft en handelt volgens je eigen waarden. Omdat je meegaat in de snelheid en verwachtingen van de maatschappij. Doet wat er van je gevraagd wordt zonder stil te staan of het goed voor je is. Of het je gelukkig maakt en bijdraagt aan wat jij belangrijk vindt in je leven. Heb je regelmatig lichamelijke klachten? Dan is het zinvol om hier eens naar te kijken.

Rust en ruimte

Inmiddels heb ik een kantoor in een aparte ruimte in huis. Als ik ’s avonds mijn laptop dichtklap en de deur sluit, sluit ik ook bewust mijn werkdag af. Ik kom niet meer in de verleiding om in mijn vrije uurtjes toch nog snel iets op te zoeken. Mijn brein associeert mijn woonkamer en keuken nu weer als leefruimte en dat geeft rust. Een eenvoudige verandering met een groots effect.

Negeer de signalen van je lichaam niet

Al lijken sommige klachten onschuldig, langdurige stress heeft een negatief effect op je immuunsysteem. Wat weer kan leiden tot allerlei andere lichamelijke klachten en ziekten. En dan ben je écht veel verder van huis.

Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. In mijn online training leer ik je technieken die je helpen om beter naar je lichaam te luisteren, je grenzen te bewaken en daardoor stress te verminderen. Meer weten? Hier vind je er meer over.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen