Hoe het oerbrein je innerlijke rust verstoort én wat je ertegen doet
11 november 2021 

Hoe het oerbrein je innerlijke rust verstoort én wat je ertegen doet

Je hoofd en agenda zitten overvol. Je pusht jezelf om door te gaan omdat je vindt dat het zo hoort. En als iets tegenzit reageer je dit onbedoeld op de ander af. Eigenlijk verlang je naar rust, innerlijke rust. Misschien ontspan je wel door een avondje me-time, mindful thee drinken of een yogasessie. Maar op de lange termijn is meer nodig. Daarom is het interessant om te weten hoe ons oer- en mensbrein werkt. In deze blog ontdek je hier meer over en krijg je tips om innerlijke rust te vinden zónder urenlang te mediteren.


Oerbrein vs mensbrein 

Je hersenen bestaan uit het oerbrein en het mensbrein. Het oerbrein is het oude deel waarin je instincten en impulsen liggen opgeslagen. In de oertijd hadden ze een belangrijke functie: vluchten en voortplanten. Je instinct werkt namelijk als een beschermingsmechanisme, door een impuls kun je direct handelen. Het mensbrein is het nieuwe deel van je hersenen. Door het mensbrein maak je beslissingen vanuit logica en verstand. Hierdoor kun je ook beslissingen maken voor de lange termijn. Als je onrust en vanuit angst reageert, is de kans groot dat jouw oerbrein dominant is. Het oerbrein is namelijk niet geprogrammeerd om jou rust te gunnen, maar zorgt ervoor dat je veilig bent.

Oerbrein en innerlijke rust

Mismatch met de moderne wereld

De moderne wereld verschilt op veel gebieden van de oertijd. Vroeger was het nuttig om je omgeving te scannen op direct gevaar. Noodzakelijk zelfs, want het vergrootte je overlevingskansen. Tegenwoordig kennen we nauwelijks direct gevaar. Toch heeft het oerbrein bij veel mensen nog steeds de regie. In plaats van op extern gevaar reageert het oerbein nu op intern gevaar. Hierdoor maak je keuzes vanuit gemak, om pijn te vermijden en dus vanuit angst. Denk aan blijven hangen in een baan die niet bij je past, omdat je bang bent dat je anders de rekeningen niet meer kunt betalen. Eten bestellen in plaats van een gezonde maaltijd voor jezelf te bereiden. Of je grenzen niet bewaken uit angst voor een confrontatie als je jezelf uitspreekt. Evolutionair gezien volkomen logisch, maar in de huidige tijd zit deze programmering enorm in de weg.

De regels in je kindertijd

Naast dat je oerbrein op intern in plaats van extern gevaar reageert, speelt ook je kindertijd een grote rol waardoor je innerlijke rust mist en in de angstmodus schiet. Als kind krijg je een bepaalde programmering mee. Je leert wat wel en niet mag (straf en beloning) en krijgt regels mee van je ouders, school en omgeving waarin je opgroeit. Niet alle regels passen goed bij je, maar als kind heb je daar natuurlijk nog weinig over te zeggen. Je past je aan en volgt regels op. Want erkenning krijgen en beloond worden voelt fijn. Ieder kind wil geliefd zijn en ergens bij horen. Ook op latere leeftijd vormen deze regels nog onbewust de basis van je functioneren. Jij bent het zo gewend – of geprogrammeerd - maar het betekent niet altijd dat ze goed voor je zijn.

Oerbrein en innerlijke rust

Weg van je eigen essentie 

Wat er gebeurt als je doet wat in essentie niet goed voor je is? Dan ontstaat er wrijving. Je voelt onrust. Onrust dat zich uit in allerlei vormen, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel niveau. Van lichamelijke klachten en stress tot emotionele reacties vanuit boosheid en verdriet. Gedrag dat je vroeger hielp om erbij te horen, werkt nu averechts. Veel mensen ervaren - bewust en onbewust – dat oude patronen hen blokkeren. Omdat ze leven vanuit het oerbrein en de programmering uit hun kindertijd. Daardoor raak je steeds verder af van je eigen natuur en ervaar je die sluimerende onrust. Wat kun je doen om dit te herstellen en je innerlijke rust terug te vinden?

Onrust als sleutel tot rust (3 tips)

Innerlijke onrust is eigenlijk vooral een uitnodiging om de verbinding met jezelf te herstellen. Want je hoeft niet te leven vanuit het angstige oerbrein. Je kúnt - vanuit je mensbrein - wel degelijk kiezen om je te verbinden met wie je diep van binnen bent. Het mooie is, hiervoor hoef je niet urenlang te mediteren. Dat mag natuurlijk wel, maar er zijn meer mogelijkheden. Hieronder geef ik je drie tips:

1. Luister niet meteen naar je eerste reactie 

Het oerbrein geeft slechts een deel van de werkelijkheid weer. Zo zie je vooral de nadelen als je handelt vanuit je instinct en de voordelen als je handelt vanuit impulsen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Vragen die je hierbij helpen zijn: ‘’Wat zou liefde doen?’’ of: ‘’Wat is in essentie goed voor mij?’’.

2. Van een eenzijdig perspectief naar balans 

De meeste mensen denken vanuit een eenzijdig perspectief. In plezier en pijn, in positief en negatief. Maar spiritueel gezien is alles in balans. Het leven is compleet inclusief liefde én lijden, zwart én wit, ontspanning en stress. Laat het eenzijdige beeld los en probeer de wereld dus vanuit een gebalanceerd perspectief te zien. Een vraag die hierbij kan helpen is: ‘’Wat wil deze situatie, deze emotie of pijn mij vertellen of leren?’’.

3. Gebruik stress en onrust als stopsignaal 

Stress is niet per se slecht. Het hoort bij het leven. Het is een levenskunst om het evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning. Dus zie stress als een boodschapper en een uitnodiging om jezelf weer in balans te brengen. Om meer te ‘zijn’ en de wereld te zien zoals zij is en dat te accepteren. Stel jezelf de volgende vragen: “Wat wil de stress of onrust mij vertellen?’’ en ‘’waar heb ik nu behoefte aan?’’.

Je weer verbinden met jouw kern, jouw essentie, in plaats van je (oer)brein. Dát is de lange termijn oplossing om innerlijke rust te vinden én vast te houden.

Deze gastblog is geschreven door Sophie de Been, OERsterk coach voor sensitieve millennials. Meer weten over Sophie en heb je hulp nodig bij het vinden van meer innerlijke rust en balans? Ga naar haar website Natuurlijk Sophie of volg haar voor meer inspiratie op Instagram.

*Bron: R. de Leth (2021) Zielsgelukkig = kerngezond. 

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen