Hoe vergroot je zelfliefde? 3 essentiële tips
25 februari 2021 

Hoe vergroot je zelfliefde? 3 essentiële tips

Zelfliefde: het klinkt mooi én zo eenvoudig. Toch is oprecht van jezelf houden makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe moeiteloos we houden van een kind, geliefde, vriend of huisdier, hoe lastiger we het vinden als het over onszelf gaat. Toch is zelfliefde onmisbaar voor een gezond, ontspannen en gelukkig leven. In deze blog ontdek je hoe jouw zelfliefde vergroot. Hoe je nu begint met liefdevoller voor jezelf te zijn.

  1. Wat heb ik nodig?

Zelfliefde begint bij luisteren naar jezelf. Hoe voelt je lichaam? Wat geeft je lijf aan? Meestal merken je de signalen pas op als je over je grens bent gegaan. De kunst is om dit voor te zijn. Door met regelmaat bij jezelf in te checken. Wat heb ik nodig? Waar heb ik nu behoefte aan? Is dat motivatie, kracht, moed of rust? Vooral rust nemen kost nog wel eens moeite. Vanwege tijd of geld. Of door een schuldgevoel, omdat we het egoïstisch vinden. Het zijn slechts excuses om jezelf geen rust te gunnen. Weet dat energie je meest waardevolle bezit is. Want zonder goede energie is er geen ruimte om te geven. Zonder energie kan het niet stromen. Dus begin met het bewaken van je energie. Dat doe je door je bewust te worden van je energiegevers en je energievreters. Welke keuzes kun je maken om jezelf te ondersteunen bij wat je echt nodig hebt? Misschien is dat een keer ‘nee’ zeggen tegen een opdracht of collega. Een wandeling maken in de natuur omdat je vastzit in gedachten óndanks een naderende deadline. Of je agenda een week leegmaken omdat het even niet zo goed gaat. Voelen wat je behoeftes zijn en jezelf ook toestaan hiernaar te handelen. Hiermee vergroot je jouw zelfliefde direct. En soms is vertragen het beste wat je kunt doen.

  1. Zijn met wat is

In control zijn en perfectionisme. Met regelmaat hoor ik mensen – met name vrouwen – deze persoonlijke eigenschappen noemen. Beter gezegd zijn het aangeleerde gewoontes en patronen. En hoewel ze ook iets positiefs lijken te verwoorden – doorzettingsvermogen, zelfverzekerdheid, oog voor detail, streven naar kwaliteit – zorgen ze vooral voor belemmeringen. Als het gaat om zelfliefde zijn ze destructief. Want hoe graag we ook controle houden én denken dat we het überhaupt hebben. Over de meeste dingen buiten ons hebben we geen controle. Dat heb je alleen op je reactie. Op je gedachten en je mindset. En perfectie? Dat ga je nooit bereiken. Hoe meer je je best doet, hoe frustrerender het wordt. Jezelf accepteren zoals je bent, met al je imperfecties, is de eerste stap naar zelfliefde. Om vervolgens ook te kunnen zijn met wat is. Dat is niet passief, want je doet wel degelijk je best en onderneemt actie. Het verschil is dat je niet krampachtig de touwtjes in handen houdt. Je zet iets uit, hebt vertrouwen en laat het eindresultaat los. Soms zal de uitkomst beter zijn dan verwacht. Een andere keer is het minder. In het laatste geval bekijk je wat je ervan kunt leren. Je stelt bij zónder jezelf af te wijzen en terug te schieten in perfectionisme.

Everything you need is already inside you. – Rumi

  1. Tools voor meer zelfliefde

Voelen wat je nodig hebt, zelfacceptatie en zijn met wat is. Ze zijn key om je zelfliefde te vergroten. Maar hoe doe je dat? En hoe begin je? Zelfliefde zit in je. Daarom vraagt het om je aandacht naar binnen te richten. Alleen zonder ruis kun je horen wat je lichaam en je innerlijke stem je te vertellen hebben. Daarvoor heb je stilte nodig. Voor stilte zoek ik het liefst de natuur op. De schoonheid ervan brengt me altijd tot rust. Na een wandeling is er weer ruimte. Mijn lichaam energieker, mijn geest stiller. Ook meditatie is een zeer waardevolle tool. Het maakt je bewust van je gedachten en emoties. Het kalmeert je zenuwstelsel en brengt de wervelende geest tot rust. Maar niet iedereen kan ‘zomaar’ in stilte zitten. Om je hierbij te helpen, is het fijn om naar een geleide meditatie te luisteren (beluister hier een zelfliefde geleide meditatie). Yoga zou je meditatie in beweging kunnen noemen. Door je te focussen op je ademhaling, je lichaam en het effect van de yogahoudingen, creëer je ook stilte. Yoga nodig uit om goed naar jezelf te luisteren en jezelf te geven wat het nodig heeft. Hier vind je korte yogasessies die je thuis kunt doen.

Alleen zo vergroot je zelfliefde écht

Zoals voor bijna alles in het leven geldt: de kracht schuilt in herhaling. Hoe meer je oefent in zelfacceptatie en het loslaten van controle en het perfecte plaatje. En hoe meer je jezelf tijd en ruimte gunt voor stilte en rust. In welke vorm dan ook. Hoe meer je jouw zelfliefde vergroot. En daarmee dus je veerkracht en levensgeluk.

Meer weten over hoe je jouw zelfliefde vergroot? In mijn 1:1 coachingprogramma en online training gaan we hier veel dieper op in. Ik reik je waardevolle tools en technieken om te werken aan een gezonde, krachtige relatie met de belangrijkste persoon die er is: jezelf!

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen