Het geheim van een krachtig ochtendritueel
21 oktober 2021 

Het geheim van een krachtig ochtendritueel

Alle succesvolle mensen doen het: de dag beginnen met een ochtendritueel. Want in de ochtend schuilt een kracht waar je de rest van de dag profijt van hebt. Zeker als je merkt dat je snel bent afgeleid, niet helemaal uit de verf komt of het gevoel hebt dat je wordt geleefd, is het slim om je ochtendroutine onder de loep te nemen. In dit blog ontdek je waarom een ochtendritueel zo krachtig is én geef ik je succesvolle voorbeelden.

Magie van de ochtend

De ochtend heeft iets magisch vind ik. Zeker als het héél vroeg is en de meeste mensen nog liggen te slapen. Het voelt dan alsof je een voorsprong hebt. Alsof de dag nog even helemaal van jou is. Er zijn mensen die zweren bij vroeg opstaan - het liefst om vijf uur - om meer uit hun leven te halen. Natuurlijk levert het je meer uren op en is op de vroege ochtend minder afleiding. Toch gaat bij mij de wekker niet om vijf uur, maar trouw aan een vast ochtendroutine ben ik wel. Zodra ik wakker ben, drink ik een glas lauwwarm water en stap ik naar buiten. Met een koffie to go het groen in. De natuur ontwaakt, zonnestralen schijnen tussen de bomen door, maken banen van licht in de ochtendnevel. Het gras is bedekt met dauwdruppeltjes. Vogels fluiten hun eerste ochtendlied. De kou in de lucht maakt me wakker. Het voelt letterlijk als een frisse, nieuwe start. En dat maakt me energieker, productiever, creatiever en zelfs gelukkiger.

“Each morning we are born again. What we do today is what matters most.” ― Buddha

Cyclus van succes

De ochtend staat voor een nieuw begin. Dus als je deze goed start, vergroot je de kans dat je het beste uit jezelf haalt. Dat een ochtendritueel zoveel positiefs brengt, is eigenlijk ook niet zo vreemd. Want alles bestaat uit energie. En energie is een kracht en succesvolle mensen benutten dat. Tony Robbins legt dit helder uit aan de hand van de success cycle. Succes in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen je carrière, maar ook in het leven en de mate van geluk die je ervaart. De cyclus van succes bestaat uit potentie, actie, resultaten en overtuigingen. Breng je je energie omhoog? Dan heb je ruimte om je volle potentie te benutten. Je hebt energie om in actie te komen en resultaat te bereiken. Dat lukt je alleen als je vertrouwen hebt en er volledig in gelooft. Oftewel, de juiste mindset. De kwaliteit van je leven hangt samen met een gezonde mindset. Hoe krijg je die? Juist, door een goede start van je dag. Een ochtendritueel nodigt uit om met aandacht bij jezelf in te checken. Door ’s ochtends te connecten met jezelf en bewust te voelen hoe het met je gaat, creëer je ruimte voor een positieve mindset. Je staat stil bij wat belangrijk voor je is en waar je naartoe wilt. Dat vermindert stress en levert meer rust en focus op.

ochtendritueel ochtendmens


Als je vindt dat je geen ochtendmens bent

Je bent niet zo van de ochtend omdat je weet dat vroeg naar bed gaan niet je ding is. ’s Avonds kom je pas tot leven. Natuurlijk kent iedereen dagen waarop je maar niet uit bed kunt komen. De wekker gaat, maar blijven liggen is zóveel aantrekkelijker. Dat heeft te maken met je ritme, de kwaliteit van je nachtrust en wat je de avond ervoor hebt gedaan. Ook spelen invloeden van het klimaat en de seizoenen een rol. Zo hebben veel mensen meer energie in de lente en zomer dan tijdens de koude, donkere maanden. En wanneer de temperatuur flink schommelt, kun je dat ook merken in je energie. Sommige mensen ervaren slaapproblemen rond volle maan en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op hoe fit je ’s ochtends opstaat.

Eat, sleep, repeat

Wat voor veel dingen geldt, werkt zeker voor vroeg opstaan: herhaling. Je lichaam raakt gewend aan structuur en je mind leert van herhaling. Omdat je mind houdt van alles wat bekend is, kun je in het begin weerstand ervaren. Denk maar aan het afkicken van suiker of het stoppen met een andere verslaving. Dat werkt ook zo met het introduceren van een nieuw ochtendritueel of vroeger opstaan. Het is toch veel fijner om in een warm bed te blijven liggen en nog een keer om te draaien? Dát is de weerstand van je mind. Door consequent je nieuwe ritueel te herhalen, herprogrammeer je het brein. Dat wordt neuroplasticiteit genoemd. Je kunt je mind écht laten wennen aan een nieuwe realiteit. Het wordt steeds makkelijker en uiteindelijk kan de weerstand helemaal verdwijnen. Houd dus vol!

Ochtendritueel journaling

Inspiratie voor jouw ochtendritueel

De wekker gaat en je pakt direct je telefoon. Tientallen WhatsApp-berichten verschijnen in beeld. Even Instagram, het nieuws en je mailbox checken. Dan spring je snel uit bed, hoog tijd om op te staan. Je kunt dit een ochtendritueel noemen, maar het doet weinig goeds. Want direct ‘aan’ gaan in de ochtend zorgt enkel voor een onrustig en gehaast gevoel. Dus kies liever voor een bewuste en rustige start. Het liefst zonder schermen. Schermtijd krijg je overdag ongetwijfeld meer dan genoeg. Bij een ochtendritueel is het belangrijk dat je kiest voor iets wat bij je past. En wat je – misschien na verloop van tijd als de mind gewend is – eenvoudig vol kunt houden. Wat niet Dat niet als een opgave voelt. Ik vind het heerlijk om te beginnen met een wandeling. Een ander gaat sporten, stapt op de yogamat of schrijft wat. Ik vroeg aan andere ondernemers en professionals naar hun ochtendrituelen. Haal er je inspiratie uit!

Kaylee Füssmann (Content professional) begon met haar ochtendritueel nadat ze door een burn-out thuis kwam te zitten. “Ik miste structuur, had behoefte om stil te staan, te reflecteren en intenties te zetten. Mijn ochtendritueel begint bij het aansteken van kaarsen en het aanzetten van de diffuser die een heerlijke, ontspannende lavendelgeur verspreidt. Vervolgens rol ik mijn mat uit voor een yogasessie van tien tot vijftien minuten om bij mezelf te komen en te voelen wat mijn lichaam aangeeft. Nadat ik me weer als nieuw voel, mediteer ik vijf tot tien minuten met een geleide meditatie. Dat helpt me om elke dag stil te staan bij belangrijke thema’s. Daarna schrijf ik in mijn journal over de vorige dag en de dag die komen gaat. Ook schrijf ik drie dingen op waarvoor ik dankbaar ben, wat er goed gaat en wat beter kan. Voor mij geeft dit ochtendritueel zoveel houvast in mijn persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor kan ik echt met een positief gevoel beginnen aan de dag!”

Hilde Eisma (Founder van Monday) was altijd al een ochtendmens“Al was kwart over zes voor mij wel erg vroeg. Toch spring ik inmiddels vier á vijf dagen per week zo vroeg uit bed. Mijn ochtendritueel duurt zo’n twintig minuten. Ik start met een glas lauwwarm water met citroen, vervolgens mediteer ik tien minuten met de app Insight Timer. Ook herhaal ik de affirmaties die op mijn vision board staan. Ze herinneren me aan mijn dromen, wensen en behoeftes. Als ik nog tijd over heb, voeg ik een schrijf practice toe. Ik schrijf op wat er in me opkomt. Soms zijn het mooie inzichten, vaak is het een braindump van alles waar ik over nadenk. Dat vind ik juist fijn, het geeft ruimte in mijn hoofd.” Door dit ochtendritueel voelt Hilde zich gedurende dag veel relaxter. “Ik heb meer energie en ben minder prikkelbaar. Mijn zoontje wordt vaak rond zeven uur wakker. Ik vind het heerlijk dat ik dan al volledig vanuit rust en focus mijn dag ben begonnen."

Hilde Haland (yoga & pilates teacher) begint haar dag rond zes uur 's ochtends. “Het eerste wat ik doe is mijn tong schrapen, tandenpoetsen en douchen. In het weekend begin ik eerst met Abhyanga, een zelfmassage met sesamolie. Daarna drink ik een glas lauwwarm water met appelcider azijn en neem ik mijn supplementen in. Ik zet een kop thee en neem die mee naar mijn yoga ruimte. Daar mediteer ik, doe pranayama (ademhaling) oefeningen en een korte, dynamische yoga practice. Soms zing ik een mantra. Vervolgens maak ik mijn dochter Maria wakker voor haar schooldag en ontbijten we samen. In de herfst, winter en lente eet ik ’s ochtends warm, zoals havermout met verwarmende kruiden. Daarna ben ik helemaal klaar voor de dag!”

krachtige ochtendroutineFoto: Reeders Photography

Meer tips voor een krachtig ochtendritueel

  1. Zoek de stilte op voor meer helderheid, denk aan een meditatie of stilte wandeling
  2. Zorg dat je ontspant maar wel volledig aanwezig bent
  3. Gebruik visualisaties om jezelf te motiveren
  4. Geef je energie een boost door te bewegen
  5. Lees een paar bladzijden van een interessant boek
  6. Schrijf je prioriteiten op een journal.

Heb jij een ochtendritueel? Leuk als je het deelt. Zou je jouw ochtend willen starten met mediteren? Deze geleide meditaties helpen je hier goed bij.

*Ben je ondernemer en wil je jouw klanten inspireren met waardevolle content zoals dit blog? Ik schrijf en werk graag samen met bewuste, mindful ondernemers en bedrijven. Neem gerust contact op als je interesse hebt in een samenwerking.


Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen