Hoe jij je minder aantrekt van anderen
28 januari 2021 

Hoe jij je minder aantrekt van anderen

Jezelf met andere mensen vergelijken. Je aantrekken van wat een ander doet of zegt. We doen het allemaal. Het is zelfs onderdeel van ons menszijn. Want als sociale wezens hebben we behoefte aan veiligheid van een groep. Maar wat als ‘de ander’ je gemoedsrust beïnvloedt? Je belemmert om voor jezelf te kiezen? Waardoor je afdwaalt van je eigen pad en het je innerlijke rust verstoort? In deze blog ontdek je hoe jij je minder aantrekt van anderen én minder bezig bent met vergelijken.

Hetzelfde én toch onderscheidend

Vergelijken en bezig zijn met andere mensen begint al vroeg in onze jeugd. Als we ons karakter vormen en een persoonlijkheid ontwikkelen. Van kleins af aan willen we meedoen met de rest. Erbij horen. Aardig gevonden worden. Eenmaal ouder en volwassen willen we onszelf juist onderscheiden. Laten zien dat we uniek zijn. Niet hetzelfde als iedereen. Het is een continu proces van hoe jij jezelf verhoudt met de wereld om je heen. Toch laten we ons vaak leiden door wat andere mensen vinden. Sterker nog, wat jij dénkt dat anderen van je vinden. En dat is zó zonde. Het beperkt je in het maken van keuzes. Het houdt je klein en remt je om voor jouw grote dromen te gaan. Hierachter schuilt – net zoals in je jongere jaren – een vorm van angst. Angst voor afwijzing, kritiek en er niet bij te horen. En nu we elkaar 24/7 kunnen volgen én meningen delen op social media, is het een kunst om dicht bij jezelf te blijven. En je niet te meten met anderen.

Invloed van social media

Een interview in de media. Een mooie, nieuwe baan. Een torenhoge omzet of de geboorte van een kindje. We delen vooral onze successen via social media. De mindere momenten houden we meestal voor onszelf. Dat maakt dat je nóg sterker in je schoenen moet staan om jezelf níet te vergelijken. Om niet afgeleid te raken van een post en na een uur op te merken dat je nog steeds door je Instagram feed aan het scrollen bent. Natuurlijk gun je een ander zijn of haar succes. Maar dat gun jij jezelf ook. Toch?

Ik herken het zelf ook. Hoewel er in mijn jeugd geen social media was, trok ik me wel aan van leeftijdsgenootjes op school. Ook toen ik jaren later begon als freelance schrijver was ik me heel bewust van andere ondernemers. Nieuwsgierig naar hoe zij het deden. En soms een tikkeltje ongemakkelijk omdat zij in mijn hoofd verder en succesvoller waren dan ik. Nu ik zelf verder ben als ondernemer, ga ik hier anders mee om. Maar daar heb ik wel iets voor moeten doen, innerlijk.

Er is niets mis met marktonderzoek. Leren, gemotiveerd en geïnspireerd raken door anderen. Zolang het je focus niet in de weg staat en je er minder door gaat voelen. Last krijgt van negatieve stemmen in je hoofd die je vertellen dat jij nog niet zover, goed genoeg of succesvol bent. Want zo raak je ook daadwerkelijk afgeleid van jouw pad. En dat is nu precies wat je niet wilt. Dus hoe ga je hiermee om?

Less scrolling. More living.

Bewaak je tijd op social media

Don’t get me wrong. Social media is een prachtig middel om nieuwe mensen te leren kennen. Om je mooie boodschap met een groot publiek te delen en klanten kennis met je te laten maken. Maar social media zorgt ook voor afleiding. Het vermindert je focus en productiviteit. Je hoeft niet resoluut met social media te stoppen. Zo zwart-wit is het niet. Maar zorg wel voor een gezonde balans en bewaak je tijd, focus en dus ook je energie op social media. Zet notificaties uit en spreek één of twee vaste momenten per dag met jezelf af om je socials te checken. Check ook regelmatig bij jezelf in. Hoe voel jij je bij posts van anderen? Voel je druk om iets te posten? Zorg dat je jouw eigenwaarde en succes niet afmeet aan likes, volgers en hoe anderen online op je reageren.

Wat wil JIJ?

Het allerbelangrijkste om je minder van anderen aan te trekken en te minderen met jezelf vergelijken, is glashelder hebben wat jij wilt in het leven. Wat voelt goed voor jou? Doe je de dingen waar je ontzettend gelukkig van wordt? Kun je helemaal jezelf zijn? Of leef je het leven van een ander? Door hier heel bewust bij stil te staan en het voor jezelf uit te schrijven, kun je hier telkens naar teruggrijpen. Zo wordt het eenvoudiger om de aandacht bij jezelf te houden. Weet ook dat niet iedereen je leuk en aardig kan vinden. Zodra je beseft dat je niet iedereen te vriend kan – én hoeft – te houden, valt er een last van je schouders. Bovendien weet je niet wat anderen van je denken en vinden. Dus probeer je hier niet druk over te maken en het voor een ander in te vullen. De enige met wie je écht te maken hebt, is met jezelf.

Leren hoe je omgaat met afleiding en social media? Hoe je dicht bij jezelf kunt blijven en je eigen weg bewandelt? In mijn online training en coachingprogramma help ik je hierbij.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen