Minderen met social media? Dit is wat het je oplevert
18 maart 2021 

Minderen met social media? Dit is wat het je oplevert

[[showindex]]

We gebruiken social media continu. Voor werk en privé. Om te inspireren, geïnspireerd te raken en te verbinden. Klanten te vinden of klant te worden. Om onze stem te laten horen en onze visie te delen. Dus waarom zou je minderen met social media? Nu ben ik de laatste persoon die je een ‘probleem’ wil aanpraten. Maar naast het plezier en de waarde kleven er zeker nadelen aan ons social gebruik. In deze blog vertel ik je hoe je mindert met social media en wat het je oplevert.

Social media zijn nieuw?

Social media lijken echt iets van deze tijd. Toch is netwerken al duizenden jaren oud. Zo zijn er in de Romeinse stad Pompeii muurinscripties teruggevonden. Romeinen gebruikten muren van woonhuizen als een advertentieruimtes en het verspreiden van boodschappen. Je zou het de eerste vorm van social media kunnen noemen. Maar terug naar nu. Social media zijn niet meer weg te denken en bovendien ontzettend waardevol, dus waarom zou je willen minderen? In een wereld vol prikkels zorgen social media voor nog meer afleiding en een onrustig gevoel. Vaak merken we dat niet eens. Vanuit gewenning en omdat we niet bewust zijn hoeveel we ons ermee bezig houden. Toch zien we klachten gelinkt aan social media – denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid –  zowel bij jongeren als volwassenen terug. Heb je het gevoel dat het bij jou wel meevalt?

Lees even de volgende punten

  • Komt het geregeld voor dat je veel langer blijft scrollen dan je van plan was?
  • Je jezelf vergelijkt met anderen die succesvoller en gelukkiger lijken?
  • Voel je wel eens druk om te posten? Zeker omdat het ook persoonlijk moet zijn, want dat geeft potentiële klanten vertrouwen?
  • Maak je je druk over negatieve reacties of ben je bang dat je die zou kunnen krijgen?
  • Heb je het gevoel dat je iets mist als je niet op social media aanwezig bent?
  • En heb je geen idee hoe je het anders kunt doen omdat je weet dat zichtbaarheid nodig is voor je bedrijf of werk?

Wat afleiding met je doet

Herken je jezelf in een of meer van bovenstaande punten? First of all: veel mensen worstelen hier wel eens mee, bewust of onbewust. En je hoeft je er al helemaal niet schuldig over te voelen. Want je hebt niet alleen zelf invloed. Het zijn ook de grote techbedrijven als Facebook die je doelgericht naar het social platform trekken. Maar de afleiding van social media kan écht het succes van je business en plezier in je leven in de weg staan. Het gebrek aan focus leidt tot minder creativiteit, energie en meer stress. Je denkt op een dag veel gedaan te hebben en toch voel je je leeg. Afleiding weerhoudt je om alles uit jezelf te halen. Alleen als je de focus terugpakt en de ruis elimineert, is er aandacht. Voor creatieve ideeën, productiviteit en rust. Dan is er ruimte om te voelen, te luisteren naar wat je nodig hebt. Zonder afleiding ben je écht connected met jezelf én je omgeving. Hoor je daadwerkelijk naar wat je kind, vriendin of klant je te vertellen heeft. Dus wat kun je doen om de afleiding van social media te verminderen?

afleiding social media

Internet fasting

Steeds vaker lees ik over meer offline en minderen met social media. Ik ben hier zeker een voorstander van en zie het zelfs als een vorm van selfcare. Nu je deze blog leest, verbaast het je vast niet dat ik blij ben met de aandacht die er voor is. Van BN’ers die delen dat ze geen WhatsApp hebben – wat voor schokkende reacties zorgt – tot experimenten van een jaar helemaal offline. Zoals Johan van Houten van digiminderen.nl deed. Van online marketing expert en topondernemer Eelco de Boer hoorde ik over het begrip internet fasting. Volgens hem is dit dé ultieme manier om je focus terug te pakken. Internet fasting is afgeleid van intermitting fasting waarin je maar een beperkt deel van de dag eet. Bij internet fasting ben je bijvoorbeeld één tot twee uur online en de overige uren offline. Nu is dat best lastig als zzp’er en je bereikbaar moet zijn voor je klanten. Maar misschien kun je wel offline gaan als je gefocust aan een taak of project wilt werken. Of deel je tijd bewust in door bijvoorbeeld twee uur in de ochtend en aan het eind van de dag online te zijn. De overige uren zijn offline tijd om aan je business te werken.

Eenvoudige tips voor minderen met social media

  • Heb je geen idee wat je schermtijd is? De meeste smartphones houden dit automatisch bij. Bij een iPhone vind je dit terug in je beginscherm. Geloof me, het is confronterend, maar geeft je wel inzicht en de drive om iets te veranderen. Zeker als je weet dat je meer focus kunt gebruiken.
  • Zet de notificaties van apps uit om afleiding te elimineren. Zo krijg je geen meldingen binnen en zie je geen cijfertjes als er nieuwe berichten zijn.
  • Ga je tijdens je lunchpauze naar buiten voor een wandeling? Laat je telefoon dan thuis.
  • En ’s avonds na je werk? Zet je telefoon uit of op vliegtuigmodus zodat je niet in de verleiding komt te blijven scrollen op social. Dat draagt ook nog bij aan een goede nachtrust!

Of je nu voor extreem offline gaat, of je tijd online wilt beperken. Het gaat erom dat je de regie terugpakt en je niet laat regeren door afleiding. Het gaat, zoals met zoveel dingen in het leven, om balans. Eenvoudig? Nee. Maar minder social media levert je wel focus op. En focus is vrijheid.

 Vaak zit er veel meer achter waarom we zoveel online zijn en niet de juiste focus hebben. In mijn training gaan we hier dieper op in en leer je hoe je jouw focus terugpakt. Hier lees je er meer over.

 

*Bronnen: Focus AAN/UIT Mark Tigchelaar / Archeologie Online

 

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen