Peace of Mind van Elsa Sophie Govaarts
04 februari 2021 

Peace of Mind van Elsa Sophie Govaarts

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken en toch haar innerlijke rust bewaren? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? En hoe belangrijk is persoonlijke groei? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer of professional. In deze Peace of Mind van spreek ik Elsa Sophie Govaarts.

Innerlijke rust. Inmiddels heb ik ervaren dat het niet iets is wat je vindt, maar wat je krijgt.

Elsa Sophie Govaarts (27) is tekstschrijver en contentmaker en woont in Haarlem. Ze schrijft onder andere voor Yoga Magazine én volgt een opleiding tot ademcoach.

1.Vertel iets over je business. Wat doe je precies?

Ik werk veel samen met bewuste opdrachtgevers. Dat komt voort uit mijn passie voor bewust leven, persoonlijke groei en spiritualiteit. Op Instagram en mijn website deel ik mijn creatieve schrijfwerk in de vorm van gedichtjes, columns en blogs. Afgelopen zomer ben ik gestart met een opleiding tot ademcoach. Een keuze vanuit mijn hart. Als ik klaar ben, ga ik ademcoaching aanbieden en combineren met mijn schrijfwerk. Dit lijkt misschien heel uiteenlopend, maar de rode draad in alles wat ik doe is verbinding. Met beide hoop ik mensen aan te moedigen om echt in verbinding te zijn.

2. Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Dat was een flinke zoektocht! Na het afronden van mijn Master Communicatiewetenschap kreeg ik een kleine identiteitscrisis. Ik viel in een gat en wist niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik het bedrijfsleven ingerold en werkte ik bij verschillende bedrijven op het gebied van online content creatie. Daarnaast had ik een blog en een webshop met gedichtjes en wenskaarten. Ik heb dus altijd iets ‘voor mezelf’ ernaast willen doen. Dat in combinatie met mijn passie voor schrijven was de reden om voor mezelf te beginnen. Ik geniet van mijn vrijheid, eigen baas zijn en de kansen die op mijn pad komen. 

3. Kun je meer vertellen over breathwork? Waarom is goed ademhalen zo belangrijk?

Breathwork heeft mijn leven echt verrijkt. Toen ik in 2018 een burn-out kreeg en me meer ging verdiepen in mindfulness werd ik betoverd door de kracht van ademhaling. Het is het eerste wat je doet als je geboren wordt en het laatste wat je doet als je gaat. Daartussen is de kwaliteit van je ademhaling zo belangrijk. Het is je levensenergie. Breathwork is een manier om die levensenergie weer te laten stromen. De meeste mensen gebruiken maar dertig procent van hun ademcapaciteit. Met ademwerk kun je blokkades, emoties en patronen losmaken die zich in je lichaam hebben vastgezet. Als een soort innerlijke detox.

Peace of Mind van Elsa Sophie

4. Je bent (hoog)sensitief. Heeft dat impact op je werk en dagelijks leven?

Ja zeker, omdat ik sensitief ben, vind ik het niet erg om veel thuis te werken. Ik kan me dan goed concentreren. Ik ben me ook heel bewust van wat me energie kost en wat energie geeft. Daar probeer ik rekening mee te houden door mijn grenzen te bewaken en voldoende rustmomentjes in te lassen.

5. Wat brengt schrijven je?

Schrijven is echt van kinds af aan mijn uitlaatklep. Als ik at peace ben, begint creativiteit ook direct te stromen. Ik noem het een soort ‘downloads’ die ik dan ontvang. Gedichtjes, zinnen of korte verhaaltjes die door mijn hoofd dansen. Meestal gaat dat over het leven en de inzichten die ik heb. Het opschrijven geeft mij ruimte, ik kan het loslaten op papier.

6. Wat betekent innerlijke rust voor je?

Heel veel en het heeft door de jaren heen verschillende dimensies gekregen. Toen ik vijf jaar geleden op het pad van persoonlijke groei terechtkwam, was ik super onrustig en op zoek naar innerlijke rust. Inmiddels heb ik ervaren dat het niet iets is wat je vindt, maar wat je krijgt. Door telkens naar binnen te durven kijken en te onderzoeken wat er in jou leeft. Daar ruimte aan te geven en het niet weg te duwen, zoals ik vroeger deed. Als ik in verbinding sta met mijn kern ervaar ik innerlijke rust. Dat bereik ik door te schrijven, wandelen, yoga, meditatie of een ademsessie.

7. Is je innerlijke rust wel eens op de proef werd gesteld?

Zeker. Ik heb twee jaar geleden last gehad van paniekaanvallen. Al die jaren was ik op de vlucht voor mezelf, mijn emoties, mijn onzekerheden. Totdat mijn lichaam stop zei. En die stop had ik nodig. Mijn reis naar binnen was al begonnen, maar kwam zo in een stroomversnelling. Sindsdien ervaar ik steeds meer innerlijke rust en weet ik beter hoe ik die moet bewaken. Ik voel me intern nu beter dan ooit.

8. Hoe zorg jij voor een goede work-life balance?

Ik heb een tijdje in social media management gewerkt en werd knettergek van het continu ‘aan’ staan. Dat is ook het gevaar met voor jezelf werken, dat je maar door blijft gaan. Door mijn burn-out weet ik nu hoe ik grenzen moet stellen. Zo communiceer ik naar opdrachtgevers wanneer ik bereikbaar ben en wanneer niet. In het weekend werk ik niet. Ook heb ik een ochtend- en een avondritueel. Dan stap ik op mijn yogamatje om ademwerk te doen. Vaak gevolgd met een meditatie en yogastretches. En ik wandel veel, elke dag.

9. Welk inzicht over innerlijke rust en persoonlijke groei heeft jou veel gebracht?

Het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz heeft echt mijn ogen geopend over zelfafwijzing en hoe vaak dat een rol speelt. Daarin leerde ik ook over het principe van de ‘ui’. Hoe we als mens zijn opgebouwd uit laagjes identiteit. Ik vind het een mooie gedachte om persoonlijke groei en innerlijke rust te vergelijken met het afpellen van die laagjes. Hoe meer laagjes ik afpel, hoe gelukkiger en rustiger ik word. Dat is voor mij echt ultiem geluk, dat gevoel van in verbinding zijn met jezelf of met anderen.

10. Welk advies zou jij andere ondernemers/professionals willen meegeven?

Jouw persoonlijke groei en je bedrijf gaan hand in hand. Wat je tegenkomt in je werk kom je zeer waarschijnlijk ook tegen in je dagelijks leven. In mijn ogen investeer je dus in je business door te investeren in jezelf. Hoe meer jij groeit als persoon en innerlijke rust kunt ervaren, hoe meer je helderheid krijgt en vanuit je hart kunt ondernemen én leven.

Wil je meer weten over Elsa Sophie? Bekijk haar website of volg haar op Instagram.

Zou je zelf meer handvatten, technieken en inzichten willen om écht meer innerlijke rust en groei te ervaren? Ben je op zoek naar meer verdieping in je leven en business? Dát leer ik je ik mijn online training en 1:1 coachingprogramma. Meer informatie vind je hier.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen