Peace of Mind van Dalí Brackenie
23 november 2021 

Peace of Mind van Dalí Brackenie

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken én haar innerlijke rust bewaren? Hoe houdt zij alle ballen hoog? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer of professional. In deze Peace of Mind van spreek ik Dalí van Zonderzooi.


Tijd voor jezelf nemen is zó belangrijk. Pas als je jezelf me-time gunt, kun je ook groeien met je bedrijf.


Dalí Brackenie (28) is foodcoach en blogger. Met haar blog Zonderzooi inspireert ze jou om beter voor jezelf te zorgen en duurzamer te leven.

Peace of Mind van Dalí

Vertel, wat doe je precies en voor wie?

Ik begeleid mensen met het bereiken van hun gezondheidsdoelen. Dit kan echt van alles zijn. Van op een gezonde manier afvallen tot meer hulp bij een plantaardig eetpatroon. Daarvoor heb ik ook een online programma Eten Zonder Zooi ontwikkeld. Superleuk om te doen! Daarnaast werk ik als blogger. Ik schrijf artikelen, creëer recepten en maak food foto’s voor mijn blog en in opdracht voor bedrijven. Ik ben daarin heel strikt, een merk moet echt Zonderzooi-proof zijn en ik moet zelf fan zijn om met ze samen te werken.

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Na mijn studie Wellness & Lifestyle wilde ik voor mijzelf aan de slag. Mijn blog had ik toen al als hobby, binnen een paar jaar werd het mijn fulltime baan. Ik begon Zonderzooi om mensen te helpen om op een leuke en makkelijke manier gezond te eten. Ik wil laten zien dat gezonde voeding allesbehalve saai is. Zo kun je bijvoorbeeld écht een heerlijke cake of pasta maken met natuurlijke ingrediënten.

Wat betekent een leven “Zonder Zooi” voor jou?

Het gaat vooral om lekkere maaltijden bereiden met zo min mogelijk kleur-, geur- en smaakstoffen, E-nummers, pakjes en zakjes. En vergeet geraffineerde suikers niet! Dat betekent niet dat je alleen nog maar salades eet, ik maak ook de lekkerste pizza’s en burgers. Gezond eten is écht leuk én je krijgt er energie van. Maar een leven zonder zooi is voor mij ook in connectie zijn met de natuur. Kijken naar je vlieggedrag, minder vlees eten en vaker de trein pakken in plaats van de auto. Gewoon wat beter voor onze planeet zorgen, want we hebben er maar één! Ik let hier zelf ook op. Zo eet ik grotendeels plantaardig, doe alles met de fiets of de trein, kies voor biologisch eten en koop het liefst zoveel mogelijk tweedehands. Daarnaast werk ik graag met merken die dezelfde visie delen. Het leuke is dat mensen die mijn programma volgen vanzelf vegetarisch of vegan gaan eten!

Wat zijn belangrijke leermomenten in jouw ondernemerschap geweest?

Een tijd terug bracht ik een e-book boordevol recepten uit, maar het verkocht helemaal niet zo goed. Ik had er twee maanden lang met bloed, zweet en tranen aan gewerkt. Door de tegenvallende sales was ik een paar weken heel verdrietig. Het grappige is dat het e-book door de jaren heen wél verkocht, alleen niet op dat moment. Ik leer hiervan dat niet alles in één keer perfect gaat. Zeker de eerste jaren werkte ik keihard en moest ik mezelf geregeld herinneren aan deze quote: “when you fall down seven times, get up eight”. Het hielp me om door te gaan en vertrouwen te blijven houden in mijzelf.

Je runt een succesvolle blog. Hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds lastig. Ik werk hard omdat ik mijn werk zo tof vind. Dit is mijn passie en als zelfstandig ondernemer kun je áltijd wel iets doen. Maar ik probeer wel elke ochtend een momentje voor mijzelf te nemen. Vaak begin ik pas rond 10 uur met werken. Vóór die tijd doe ik aan yoga, ontbijt ik rustig en schrijf ik in mijn journal. Ik krijg zoveel positieve energie van mijn ochtendroutine! Als ik een vol hoofd heb na een dag werken, geef ik mijzelf een warme oliemassage en neem ik een douche. En weekend is voor mij ook écht weekend. Dan ga ik wandelen en heb ik quality time met mijn vriend en vriendinnen.

Wat is selfcare voor jou?

Mijn ochtendroutine! Slow mornings are the best. En ik ben super dankbaar dat dit kan met mijn werk! Bewegen vind ik ook heerlijk ’s ochtends. Van wandelen en yoga tot HIIT workouts, net waar ik die dag zin in heb. Ik merk dat ik mijzelf de laatste jaren minder push en écht luister naar wat mijn lichaam wil.

Hoe kan voeding bijdragen aan selfcare?

Door gezonde voeding zit ik lekkerder in mijn vel, voel ik me fit en energiek. Nu het kouder is, maak ik graag geroosterde pompoensalade als lunch. Het snijden van de pompoen voelt zelfs als een selfcare momentje. Terwijl de pompoen in de oven staat, maak ik de dressing en bereid ik de rest van de ingrediënten. En zo’n heerlijke salade eten in plaats van brood voelt zó goed!

Dalí van Zonderzooi

Wanneer ervaar je innerlijke rust?

Ik heb eigenlijk altijd een druk hoofd. Soms vraag ik me oprecht af of ik ADHD heb, ik ben continu bezig en vind het heel lastig om ‘niks’ te doen. Maar ik ervaar wel innerlijke rust als ik yoga doe. Juist omdat ik zo druk en chaotisch ben, past yoga heel goed bij mij. Het liefst kies ik voor Vinyasa yoga. Als ik lekker in de flow zit, vergeet ik alles om mij heen en worden mijn gedachten even stil. Heerlijk!

Wat stelt jouw innerlijke rust op de proef?

Genoeg! Ik ben iemand met 1001 ideeën en een Pitta-type volgens de Ayurveda. Daardoor vind ik rust nemen lastig en werk ik het liefst maar door. Ik kamp ook al jaren met slaapproblemen. Soms slaap ik een aantal dagen achter elkaar maar 3 of 4 uurtjes, dat hakt er wel in. Ik weet hoe belangrijk slaap is, dus op die momenten probeer ik mijn agenda minder vol te plannen en meer de natuur in te gaan. De laatste tijd gaat dat gelukkig steeds beter.

Welk inzicht over innerlijke rust heeft je veel gebracht?

Toen ik hoorde over avondroutines. Zoals ik al vertelde, had ik al een fijn ochtendritueel. Maar ’s avonds werkte ik wel geregeld door 10 of zelfs 11 uur. Ik ben gaan experimenteren en merkte dat ik door een magnesium voetenbadje in de avond of het lezen van een boek veel beter sliep. Zo bewust bezig zijn met het creëren van een avondroutine gaf me veel positiviteit.

Welk advies zou jij aan andere ondernemers/professionals willen meegeven?

Tijd voor jezelf nemen is zó belangrijk. Door de jaren heen heb ik mijzelf veel te veel opgelegd qua werk. Ik besef me nu pas dat ik eigenlijk nooit tijd voor jezelf nam. Nu plan ik ontspanningsmomenten bewust in. De ochtend en avond zijn voor mezelf, soms ga ik ’s middags even wandelen of neem ik de tijd voor een uitgebreide lunch. Als je jezelf me-time gunt, kun je ook meer groeien met je bedrijf. Want door even uit te zoomen kun je veel beter zien welke kant je op wilt gaan.

Meer weten over Dalí en haar gezonde levensstijl? Ga naar haar blog Zonderzooi en volg haar op Instagram. Trek gekregen? Check dan vooral ook haar verrukkelijke recepten!

Wil je net als Dalí je dag beginnen met een fijn ochtendritueel? Check deze blog voor meer inspiratie of probeer eens een ontspannen, gratis yogales.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen