Peace of Mind van Ilona Annema
28 oktober 2021 

Peace of Mind van Ilona Annema

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken én haar innerlijke rust bewaren? Hoe houdt zij alle ballen hoog? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer of professional.  Deze keer spreek ik Ilona Annema van Minimalistisch Ondernemen.


We zijn goed in dingen toevoegen en oplossingen zoeken in meer. Maar juist in minder schuilt de kracht.


Ilona Annema (37) is businesscoach en woont samen met haar man en dochter in Arnhem. Met haar bedrijf Minimalistisch Ondernemen helpt ze ondernemers groeien door te versimpelen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik help ondernemers met het versimpelen en aanscherpen van hun bedrijf, zodat ze excelleren op het beste wat ze in huis hebben. Dit creëert focus en rust. Mijn klanten zijn goed in hard werken. Ik leer ze meer achterover te leunen in hun bedrijf door patronen te doorbreken.

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Ik ben dit bedrijf begonnen na de geboorte van mijn dochter en de burn-out van mijn man. Ik voelde dat het tijd was om minder hard te werken en meer aandacht voor thuis te hebben. Ik ben eerst gaan minimaliseren in huis en relaties, daarna dacht ik: kan ik dit ook in mijn bedrijf toepassen?

Waarom is minimalisme zo waardevol in je leven en business?

Ik geloof in less is more. Minimalisme is voor mij een manier van denken en leven geworden. Niet altijd maar meer, meer, meer willen. Niet door willen gaan op wilskracht, hard werken en voortdurend ‘aan’ staan. Wel terug naar de kern. Wat is écht essentieel in je leven, wat draagt bij en wat is ruis? We zijn heel goed in dingen toevoegen en oplossingen zoeken in meer. Maar juist in minder schuilt de kracht. Het valt me op dat het weinig ondernemers lukt om eenvoud echt toe te passen.

Wat zijn belangrijke leermomenten in jouw ondernemerschap geweest?

Je eigen pad volgen, hoe dan ook. Het is soms verleidelijk om mee te gaan in hypes. In wat zou moeten om een succesvol bedrijf te creëren, in wat hoort om verder te groeien, om op te schalen, naar die 10 of 30k per maand. Er zijn genoeg business coaches die mij voorbijvliegen. En dan denk ik: laat ze lekker vliegen, haha. Ik gun het ze.

Ilona Annema van Minimalistisch Ondernemen

Je runt een succesvol bedrijf en je hebt een gezin. Hoe zorg jij voor een goede work-life balance?

Ik werk 16 uur per week, dat doe ik onder de schooltijden van mijn dochter. Ik breng en haal haar zelf op van school. Als ik niet coach of aan mijn bedrijf werk, ga ik wandelen. Soms ben ik 4 uur op pad met mijn rugzak. Ik verdwaal dan ook regelmatig op de Veluwe. Door deze verdeling ervaar ik een gezonde work-life balance.

Wat is selfcare voor jou?

In mijn eentje wandelen. Maar ook massages of de sauna. Heerlijk vind ik dat. Ik ga zeker 1 keer per maand.

Wat betekent innerlijke rust voor je en wanneer ervaar je dat?

Innerlijke rust gaat voor mij over diep vertrouwen in mezelf. Ik voel me altijd heel gegrond. Ik kan daar goed bij, ook als het iets minder gaat. Ik ervaar innerlijke rust vooral als ik in de natuur ben, op vakantie als we lekker kamperen. Maar ik ervaar het net zo goed als ik thuis uitgebreid aan het bakken ben of spelletjes doe met mijn gezin.

Wat stelt jouw innerlijke rust op de proef?

Het overlijden van mijn vader vorig jaar zomer was een emotionele tijd. En dat is het op momenten nog steeds. Ik weet niet zozeer of het onrust is, ik voel me dan vooral wat wiebelig en minder gegrond.

Welk inzicht over innerlijke rust heeft je veel gebracht?

Door het vele reizen heb ik geleerd mee te bewegen met wat er is. Als je altijd terug kunt bij je innerlijke rust, je diepe vertrouwen, dan kun je zoveel aan op reis. Dat geldt voor veel dingen in het leven en in je werk. Mijn wekelijkse yogalessen dragen hier ook aan bij. De opleiding systemisch coachen die ik afgelopen jaar heb gedaan, heeft me veel rust gebracht. Ik heb bepaalde patronen aangekeken en dat voelt heel licht.

Welk advies zou jij aan andere ondernemers/professionals willen meegeven?

Houd de eenvoud vol. Veel ondernemers verslappen. Ze blijven niet consistent op hun eigen pad en committed aan hun diepste verlangen. Voor je het weet beginnen ze weer aan iets anders, soms wel 10 dingen tegelijk. Iets duurzaam en met volle aandacht doen, zie ik maar weinig om me heen.

Meer weten over Ilona? Ga naar haar website en volg haar op Instagram. Meer lezen over minimalisme? Check dan vooral ook haar boek De kracht van minder.

Wil je leren hoe je meer vanuit intuïtie, innerlijke rust én kracht kunt ondernemen? Bekijk dan deze online training exclusief voor ambitieuze, sensitieve ondernemers en professionals.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen