Peace of Mind van Ilonka van Galen
17 december 2020 

Peace of Mind van Ilonka van Galen

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken én haar innerlijke rust bewaren? Hoe houdt zij alle ballen hoog? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een inspirerende ondernemer of professional. In deze eerste Peace of Mind van spreek ik Ilonka van Galen.

Sinds ik weet dat ik HSP ben, zijn alle puzzelstukjes op hun plek gevallen.

Ilonka van Galen

Ilonka van Galen (36) woont in Zaandam. Ze schrijft artikelen voor Wendy Online en heeft sinds kort haar eigen bedrijf Tekstbureau Knst. Via Made by HSP en HSP Dating deelt ze op Instagram haar kennis en ervaringen over hoogsensitiviteit en burn-out.

  1. Vertel iets over je onderneming. Wat doe je precies?

Eind vorig jaar startte ik mijn Instagram account Made by HSP omdat ik zelf hoogsensitief ben. En ik ben gaan posten over mijn burn-outs. Door het delen van mijn ervaringen en kennis wil ik mensen informeren, inspireren en steunen. Tekstschrijven is al van jongs af aan mijn passie. Inmiddels schrijf ik voor platforms en magazines waaronder Wendy Online. En ik heb Tekstbureau Knst opgericht om voor andere ondernemers teksten te schrijven. Ik zit nog in de beginfase van mijn bedrijf maar heb onwijs veel mooie plannen voor de toekomst!

2. Wat zijn belangrijke leermomenten in jouw ondernemerschap geweest?

Vertrouwen op mijn eigen kunnen. Mijn eerste artikel schrijven vond ik doodeng. Ik heb een nacht wakker gelegen voor de publicatie. Ik was ontzettend perfectionistisch en dat blokkeerde me. Nu weet ik dat goed ook goed genoeg is. Perfectie bestaat niet en dat ga je ook niet bereiken. Inmiddels heb ik door mijn ervaring veel vertrouwen opgebouwd.

3. Hoe belangrijk zijn zelfontwikkeling en groei voor jou? En hoe uit zich dat?

Heel belangrijk! Vorig jaar koos ik voor een online therapie om verder te komen in het leven. Tijdens mijn burn-out periode – ik heb drie burn-outs gehad – kreeg ik helaas niet de juiste diagnose en therapie. Door de online therapie leerde ik mezelf beter kennen. Ben ik minder perfectionistisch. Dat vormt mij nog elke dag. Ik ben ambitieus, ondernemend en mijn hoogsensitiviteit helpt mij in het maken van keuzes.

4. Welke invloed heeft hoogsensitiviteit op je leven en business?

Sinds ik weet dat ik HSP (High Sensitive Person) ben, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik heb veel gelezen om meer inzicht te krijgen in deze karaktereigenschap. Daardoor weet ik dat ik een gevoelig zenuwstelsel heb en mijn brein 24/7 actief is. Daardoor heb ik meer rustmomenten nodig tegen overprikkeling. Mijn hoogsensitiviteit heb ik volledig geaccepteerd. Ik zie het niet als een last maar juist als een kracht.

5. Wat betekent innerlijke rust voor jou?

Ik ervaar innerlijke rust als er geen piekergedachten door mijn hoofd dwalen. Wanneer ik druk in mijn hoofd ben, luister ik naar muziek of ik mediteer. Daar kan ik volledig in opgaan.

6. Ben je in je leven of werk ergens tegenaan gelopen waardoor je innerlijke rust op de proef werd gesteld?

Toen ik net begon met schrijven, pakte ik alles aan dat op mijn pad kwam. Daardoor nam ik te veel hooi op mijn vork en sloeg mijn rust om in paniekgedachten. Het was too much. Ik was bang dat ik niet alles kon realiseren. Dat belemmerde me enorm. Inmiddels heb ik meer balans gevonden tussen ontspanning en inspanning. Ik leer van mijn fouten en weet nu waar mijn grenzen liggen. Zo kan ik snel reageren voordat het misgaat.

7. Voor iedereen is ontspanning belangrijk. Maar zeker voor HSP’ers. Hoe zorg jij voor ontspanning en hoe bewaak je die?

Ik luister vooral naar de behoeften van mijn lichaam. Wanneer ik een bepaalde onrust voel, luister ik naar mijn intuïtie. Ik plan bewust veel vrije tijd in om niet over mijn grenzen heen te gaan. Na een drukke dag of periode is het tijd voor mezelf. Ik heb dat echt nodig om mezelf op te laden. Om weer optimaal te presteren en te functioneren.

8. Wat is jouw ultieme vorm van selfcare?

Meditatie, yoga en gezond eten. En sinds kort heb ik cardio en krachttraining weer opgepakt. Dat heeft mij in het verleden uit mijn burn-outs gehaald. Zolang mijn lichaam en geest in balans zijn, voel ik mij goed. Ontstaat er een disbalans? Dan las ik rustmomenten in en doe ik alleen wat prioriteit heeft. Dit communiceer ik ook naar mijn naaste omgeving.

9. Tot slot… Wat is je advies voor andere (hooggevoelige) ondernemers en professionals?

Luister goed naar je eigen behoeften en intuïtie. En baseer hierop je zakelijke beslissingen. Een businessplan kan je hier heel goed bij helpen. Waar wil jij dat jouw energie naartoe gaat? Heb je hulp nodig of ga je alles zelf realiseren? Zonder een planning wordt het veel te druk in je hoofd. De meeste hoogsensitieve mensen functioneren het beste op rust, ritme en regelmaat. Maak het zo eenvoudig mogelijk voor jezelf. Zodat jij van jouw onderneming een succesverhaal kunt maken!

Volg Ilonka op Instagram of check haar website.

Wist je dat mijn online training juist gericht is op (hoog)sensitieve ondernemers en professionals? Hier ontdek je er meer over.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen