Peace of Mind van Melissa Kamstra
14 december 2021 

Peace of Mind van Melissa Kamstra

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken én haar innerlijke rust bewaren? Hoe houdt zij alle ballen hoog? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer of professional. In deze Peace of Mind van spreek ik Melissa Kamstra.

Het wordt tijd dat we stoppen met vergelijken. Niet kijken wat anderen doen, maar terug naar je eigen basis en vanuit daar handelen.

Melissa Kamstra, beter bekend als de Handcoach, is expert in praktische spiritualiteit. Oeroude wijsheden vertaalt ze naar het hier en nu. Haar kennis geeft ze door via handanalyses, online cursussen en producten met een vleugje magie.

Vertel, wat doe je precies en voor wie?

Ik merk dat veel ondernemers het lastig vinden om beslissingen te maken vanuit intuïtie en inspired action. Bij een heldere ingeving is er vaak behoefte om het te delen met een businesscoach, partner of vrienden. Maar gevoel is niet universeel. Dus die ‘goedkeuring’ van een ander zal nooit bevredigend voelen. Met mijn aanbod wil ik een handreiking bieden. De spirituele tools die ik benut leveren mij veel succes, plezier en innerlijke rust op. Ik twijfel bijna nooit aan mijn intuïtie en vanuit een heel helder innerlijk weten, weet ik wat ik wil en wat goed voor mij is. Door iets te mogen in plaats van te moeten ervaar ik veel plezier in de dingen die ik doe. Succes is daar een natuurlijk gevolg van. En precies dát wil ik anderen ook laten ervaren.

De handcoachFoto credits: Natalia van der Zalm

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Jaren geleden werkte ik voor een grote retailer. Hoewel ik met veel plezier naar mijn werk ging, zat ik op een gegeven moment oververmoeid thuis. Ik was mezelf totaal voorbij gelopen. Ik werkte bij mijn toenmalige werkgever lange dagen en er werd veel van mij verwacht. Maar ik ging ook bij mezelf te raden. Want wat zei het over mij dat ik in deze situatie was beland? Dit bleek het startschot van een innerlijke reis. Ik zocht hulp bij professionals, van coaches tot een psycholoog. Telkens werd dezelfde ‘diagnose’ gesteld. Ik kon moeilijk mijn grenzen aangeven en nee zeggen. Iets waar ik mij niet direct in herkende. Toen besloot ik het vanuit een andere, meer holistische hoek te benaderen. Ik startte met Yoga Nidra, begon met hoelahoepen en slikte voedingssupplementen. En ik stuitte op een workshop handlezen. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. Eerlijk? Ik was een tikkeltje sceptisch over deze workshop. Maar dat verdween toen ik zag welke inzichten je uit handen kon halen. Mijn mond viel open van verbazing toen de dame van de workshop mijn handen las. Maanden was ik op zoek naar mezelf en hier ontdekte ik dat de antwoorden létterlijk voorhanden lagen. Ik besloot de 2,5-jarige studie Handleeskunde te volgen aangevuld met actiegerichte coaching. Want hoe waardevol de inzichten ook zijn, ze worden nóg waardevoller als je er écht iets mee gaat doen.

Wat is praktische spiritualiteit precies?

Het woord spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse ‘spiritus’ dat geest betekent. In de breedste zin van het woord kun je spiritualiteit omschrijven als bewustwording. Loslaten wat je denkt te weten en juist gaan voelen wat goed voor je is. Zodra je dit doet, merk je dat het universum - of wie dan ook – je hierbij kan ondersteunen. Door bijvoorbeeld een boodschap in de vorm van een dubbel getal te laten zien als je voor een keuze staat. Ook raad ik werken met de maanenergie aan. Als je weet in welke fase en dierenriemteken de maan staat, kun je niet alleen herleiden waar bepaalde gevoelens vandaan komen. Je kunt ook de energie ervan benutten. Door bijvoorbeeld tijdens maan in Leeuw foto’s van jezelf te laten maken. Of tijdens maan in Stier aan je financiën te werken. Want op deze momenten voel je jezelf zelfverzekerder (Leeuw) of heb je behoefte om je zaakjes goed voor elkaar te hebben (Stier).

Waarom is de oeroude kennis van handleeskunde, astrologie en numerologie zo waardevol in deze tijd?

Technologie is een prachtige ontwikkeling, we zijn nu verbonden met de hele wereld. Aan de andere kant zijn we armer dan ooit. Voelen is een onbegrepen iets geworden. “Het valt niet te verklaren” wordt er al snel gezegd. Dat klopt, maar waarom zou je überhaupt gevoel willen verklaren? Het wordt tijd dat we stoppen met vergelijken. Niet kijken wat anderen doen, maar terug naar je eigen basis en vanuit daar handelenDit is exact waar handlezen, numerologie en astrologie over gaan. Door de lijnen in je hand te bestuderen, de stand van de planeten tijdens je geboorte te analyseren of te weten wat je geboortedatum of -naam over jouw persoonlijkheid vertelt, ontdek je wie je bent en wat bij jou past. Ik zie veel professionals anderen hun ‘marketingtrucjes’ leren. Op zich niets mis mee, alleen zijn deze trucjes niet voor iedereen. Want wat voor de één werkt, hoeft niet voor jou te gelden. Met mijn aanbod kan ik veel gerichter kijken waar een ondernemer goed aan doet. Misschien heb jij wel korte vingers en wil je snel overgaan tot actie. Trajecten van een jaar zou ik dan nooit aanbevelen. Of wie weet zegt jouw maanteken wel dat je verbinding belangrijk vindt. Dan voelt een online cursus met duizenden deelnemers waarschijnlijk onbevredigend, want daarmee raak je de verbinding met je klanten kwijt. Dankzij deze wijsheden kun je veel authentieker ondernemen.

Wat zijn belangrijke leermomenten in jouw ondernemerschap geweest?

Leuke vraag! Want uiteraard kom ik mezelf echt nog wel eens tegen. Ik ben namelijk vrij vurig en zeer creatief. In mum van tijd ontwikkel ik een nieuw businessmodel. Maar niet elk businessmodel is even lucratief. Strategie is dan ook niet mijn sterkste kant, net als geduld. Gelukkig heb ik nu een strategisch partner aan wie ik al mijn ideeën voorleg. Hij houdt me scherp en op het juiste pad.

Handlezen Melissa KamstraFoto credits: Fleur Foster-Dingley

Je runt een succesvol bedrijf. Hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Ik streef ernaar om niet in het weekend te werken. Het is prima als ik het doe omdat ik er een keer zin in heb, maar het moet niet. Ook geef ik eraan toe als het even niet stroomt. Waarom mezelf kwellen en door blijven ploeteren? Hierbij is werken met de maanenergie heel fijn. Zeker als de maan in een gevoelig waterteken staat, is mijn behoefte aan zelfzorg groter. Plannen is niet mijn ding, liever laat ik mijn agenda leeg en kijk op dat moment wat ik het liefst wil doen. De ene keer is dat lunchen buiten de deur, een strandwandeling maken of nieuwe kennis opdoen. Dit zijn de dagen waarop niets moet en alles mag. 

Wanneer ervaar je innerlijke rust?

Volgens mij is er geen ultieme vorm van innerlijke rust. Het is meer dat vertrouwen in jezelf waar ik het eerder over had. Weten wie je bent en wat je nodig hebt. En dat is niet iets wat ‘uit’ of ‘aan’ staat, het is er gewoon altijd. 

Welk inzicht over spiritualiteit heeft jou veel gebracht?

Doordat spiritualiteit een breed begrip is en niet wetenschappelijk kan worden aangetoond, is het voor veel mensen lastig te bevatten. Het beeld wat de media schetsen, helpt ook niet mee. Denk aan een dame met een glazen bol of dansen – al dan niet naakt - rondom een kampvuur onder invloed van een geestverruimend goedje. Dit zijn vormen van spiritualiteit, maar het kan ook anders. Spiritualiteit gaat veel meer over bewustwording. Uit bed stappen en jezelf bewust afvragen of je to-do list je écht happy maakt. Iets wat Steve Jobs deed. Of je dag beginnen met een meditatie en zo bewust worden van je eigen gevoelens. Iets wat Oprah Winfrey elke dag doet. Deze twee voorbeelden van grote CEO’s geven het belang van spiritualiteit prachtig weer. Daarom begrijp ik de huivering spiritualiteit niet zo.

Welk advies zou jij aan andere ondernemers en professionals willen meegeven voor 2022?

Numerologie is geen toekomstvoorspelling, maar het geeft wel inzicht in de kansen en mogelijkheden die er liggen. Hierdoor kan ik zeggen dat 2022 een jaar wordt waarin thema’s als harmonie, schoonheid, verzorging en selfcare centraal staan. Als jij in 2022 je eigen behoeften niet serieus neemt, is de kans groot dat je komend jaar om gaat vallen. Om dit te voorkomen kun je jezelf elke dag bij het opstaan afvragen: “Kies ik vandaag écht voor mezelf?” Zo nee, dan weet je wat je mag gaan loslaten of veranderen.

Meer weten over praktische spiritualiteit? Melissa deelt super interessante feitjes en weetjes op haar Instagram. Ook geeft ze in januari een masterclass over ondernemen vanuit je innerlijke kompas en natuurlijke flow. Hier vind je meer info.

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen