Peace of Mind van Roos Alink

Hoe doet ze dat toch? Ondernemen, carrière maken én haar innerlijke rust bewaren? Hoe bewaakt ze haar grenzen en zorgt ze voor ontspanning? En wat betekent geluk voor haar? In de rubriek Peace of Mind van interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer of professional. In deze Peace of Mind van spreek ik Roos Alink.

 

We leggen vaak teveel druk op het altijd maar gelukkig zijn. Een waardevol leven leiden vind ik veel belangrijker.

 

Roos Alink (28) is gedragspsycholoog en woont in Nijmegen. Ze adviseert organisaties met haar bedrijf Shift, coacht mensen op positieve gedragsverandering en host een podcast over geluk.

Vertel, waar kennen we je van en wat doe je precies?

Veel mensen kennen mij misschien wel van de ducttape strepen op het Keizer Karelplein in Nijmegen. In 2017 postten we een filmpje vanuit Shift waarbij we fietsers ander gedrag lieten vertonen met alleen ducttape. Als mede-eigenaar van Shift adviseer ik bedrijven en overheden over gedragsverandering. Dit kan gedragsverandering zijn bij inwoners, zoals het verbeteren van afvalscheiding. Of het stimuleren van gezond gedrag bij medewerkers. Als coach werk ik vanuit positieve psychologie en gedragspsychologie. Deze inzichten zijn heel breed toepasbaar. Positief psychologische interventies hebben écht een positief effect op de kwaliteit van leven. Dit geldt zelfs voor mensen met een zware depressie!

Roos Alink over geluk, innerlijke rust en ondernemen

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Toen ik afstudeerde als Master in Gedragsverandering waren er geen vacatures voor mijn beroep. Het was een relatief nieuw vakgebied en ik moest aan iedereen uitleggen wat ik nu eigenlijk deed. Bovendien kom ik uit een heel ondernemend gezin. Daardoor was de stap voor een eigen bedrijf makkelijk gezet. Direct na mijn studie ben ik aan de slag gegaan met het oprichten van Shift.

Wat waren belangrijke leermomenten in je ondernemerschap?

De eerste anderhalf jaar was zwaar. We hadden weinig klanten en omzet. Waren vooral aan het netwerken. Maar omdat we in onszelf geloofden en zijn doorgegaan, staan we nu bekend als één van de belangrijkste bedrijven op het gebied van gedragsverandering. Ik heb geleerd dat vertrouwen in jezelf en doorzettingsvermogen zó belangrijk zijn. Zo’n periode houd je alleen vol als je overtuigd bent van jouw waarde voor je potentiële klant. En jezelf ook op waarde blijft schatten. Als je daar volledig achterstaat – door bijvoorbeeld vast te houden aan je prijs – ben je veel geloofwaardiger en zijn mensen meer committed.

Hoe belangrijk zijn zelfontwikkeling en groei voor jou?

Heel belangrijk! Eén van mijn sterke kanten (dit kun je testen, dat is ook weer iets uit de positieve psychologie) is liefde voor leren. Ik lees graag boeken over zelfontwikkeling en psychologie en ik volg meestal wel een cursus of twee. Het liefst leer ik iedere dag iets nieuws. Bij tegenslag probeer ik ook altijd te kijken naar de les die erin zit. ‘Sometimes you win, sometimes you learn,’ heb ik van een goede vriend. Dit motto probeer ik altijd in gedachte te houden.

Wat betekent geluk voor jou?

‘Happiness is only real when shared’. Hier geloof ik heel sterk in. Geluk is voor mij mooie dingen beleven met anderen. Ook voel ik me intens gelukkig in de natuur, zelfs als ik alleen ben. Máár, ik denk ook dat we vaak teveel druk leggen op het altijd maar gelukkig zijn. Een waardevol leven leiden vind ik veel belangrijker. Of je je nu goed voelt of niet, naar je eigen waarden leven geeft voldoening. En dat krijg je niet door enkel geluk na te streven.

Door mijn perfectionisme en mijn drang om alles maximaal te doen, sport ik nog wel eens te intensief. Met yoga gaat dat niet.

Wanneer ervaar je innerlijke rust?

Innerlijke rust is voor mij echt een uitdaging hoor. Ik ben nogal perfectionistisch waardoor ik mezelf soms te veel druk opleg. Mijn gedachten zijn ook vaak druk en chaotisch. De kunst is om het te accepteren en er niet in mee te gaan. Door het te accepteren en ernaar te kijken met vriendelijkheid, kom ik ook veel sneller tot rust dan wanneer ik rust ‘moet’ voelen. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen me hierbij. En het werkt voor mij goed om mezelf fysiek uit te dagen. Het liefst in de mooie natuur. Dan ervaar ik écht innerlijke rust. 

Hoe zorg je voor een goede work-life balance en hoe bewaak je die?

Door grenzen te stellen houd ik balans. Ik heb vaste werktijden, daarbuiten open ik geen mail en neem ik mijn werktelefoon niet op. Zo kan ik echt even mijn werk afsluiten en aan andere dingen denken. Ik zorg ook voor voldoende vakantie. En ik heb wel eens mijn agenda gedurende een week leeggemaakt omdat ik me niet goed voelde. Vaak kan dat prima. Deadlines zijn niet altijd keihard en kun je soms best opschuiven.

Wat is jouw ultieme vorm van selfcare?

Yoga! En dat schrijf ik niet omdat jij (Sarah) yogadocent bent ;-). Door mijn perfectionisme en mijn drang om alles maximaal te doen, sport ik nog wel eens te intensief. Met yoga gaat dat eigenlijk niet. Je luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Dat helpt mij om met aandacht voor mezelf te zorgen.

Wat is jouw advies voor andere ondernemers en professionals?

Streef niet te veel dingen na. Het perfecte leven, de beste ochtendroutine, de optimale inrichting van je bedrijf. Het is allemaal leuk en aardig, maar zo vergeet je te genieten. Leer jezelf te accepteren met al je tekortkomingen. En zie ook de schoonheid in imperfectie. Ik geloof echt dat dat de sleutel is.

Meer weten over Roos? Bekijk hier de website van Shift. Roos host ook een podcast. In De Gelukspodcast spreekt ze met experts over geluk.

Wil je zelf handvatten, technieken en inzicht krijgen om innerlijke rust en persoonlijke groei te ervaren? Zodat het meer stroomt in je leven en business? Kijk dan eens naar mijn online training en 1:1 programma.

 

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen