Vertrouwen op je intuïtie? Dit is waarom we het zo lastig vinden
16 november 2020 

Vertrouwen op je intuïtie? Dit is waarom we het zo lastig vinden

Vertrouwen op je intuïtie. Keuzes maken en je leven leiden op de manier die bij je past.  Klinkt mooi en logisch, nietwaar? Toch vinden we het in de praktijk vaak lastig. In deze blog ontdek je waarom dat is en wat helpt om op je intuïtie te vertrouwen.

Intuïtie, wat is dat eigenlijk?

Ken je dat kriebelende gevoel in je buik? Nog voordat je kunt nadenken, voel je een “JA” opborrelen bij een beslissing. Of herken je dat onbehagelijke, knagend gevoel als er iets niet klopt? En als je dat negeert en een verkeerde keuze begaat, je denkt: zie je wel, had ik maar naar mijn gevoel geluisterd! Je intuïtie – ook wel innerlijke stem of innerlijke wijsheid –  is een krachtig instrument. Het vertelt je of iets goed – of niet – voor je is. Of het matcht met je (ziels)verlangens en het leven wat je nastreeft. Als een soort “weten”, maar dan niet vanuit je hoofd. Het hoeft niet alleen over grote dingen te gaan. Denk maar aan het uitzoeken van een kledingstuk of hotelovernachting. Hoe vaak kom je niet terug op je eerste keuze? Ook dat is je intuïtie.

Als je intuïtie zo’n goede raadgever is. Waarom vertrouwen we er dan niet op?

Ieder mens beschikt over deze innerlijke wijsheid. En toch vinden we het moeilijk om ernaar te luisteren én er vervolgens op te vertrouwen. Dat komt omdat onze maatschappij veel waarde hecht aan ratio en logica. Op ons brein. Als kind zijn we onbevangen en spreken we vanuit gevoel, maar al vroeg in de opvoeding en op school leren we na te denken. Dat kennis macht is. De wortels van deze zienswijze gaan al ver terug, maar kwam tot bloei in de 18e eeuw. Tijdens de Verlichting ontstond een nieuw wereldbeeld waarin religie en intuïtie werden vervangen door verstand en waarneming. Dat zorgde voor een geweldige vooruitgang binnen de wetenschap, het onderwijs, de politiek en onze sociale samenleving. Maar daardoor verdween het vertrouwen op je gevoel naar de achtergrond. Natuurlijk, redeneren op basis van je verstand is ontzettend belangrijk. En dat geldt net zo goed voor je gevoel. Het gaat om de balans tussen ratio en hart. Alleen samen zorgen ze voor een gelukkig en zinvol leven. Het leven dat bij je past. Dus wordt het niet tijd dat de jongere generatie dit ook leert op school?

3 tips om meer te vertrouwen op je intuïtie

  1. Wat vertelt je lichaam?

Je intuïtie spreekt subtiel via het lichaam. De een voelt dat als een kriebel in zijn of haar onderbuik, vandaar ook het ‘onderbuikgevoel’. De ander ervaart een intens of warme sensatie rondom het hart. Waar je intuïtie zich precies bevindt en hoe het van zich laat horen, is voor iedereen anders. Door goed naar je lichaam te luisteren, ontdek je waar jouw innerlijke wijsheid zit en wat het je wil vertellen.

  1. Durf te vertrouwen

Dit is het punt waarop het lastig wordt. Nadat je innerlijke stem heeft gesproken, neemt je mind het over. Het overdenken begint en de twijfel slaat toe. Klopt je gevoel wel? Moet je dit nu wel doen? Er is niets mis met het afwegen van een belangrijke beslissing. Toch is het zo waardevol om stil te staan bij je gevoel. Begin met minder grote beslissingen om steeds meer op je persoonlijke raadgever te durven vertrouwen.

  1. Onderbreek je gedachten

Als ik vastloop in mijn gedachtes, oftewel: mijn innerlijke stem niet meer kan horen doordat andere gedachten om mijn aandacht vragen, neem ik een time out. Je kunt er een nachtje over slapen, maar mij helpt het al om iets anders te gaan doen. Wandelen in de natuur geeft mijn hoofd letterlijk meer lucht en ruimte. Soms komt mijn gevoel dan als vanzelf terug of lukt het me om er op een later moment helder naar te kijken.

In de Release Your Inner Peace Training leer je te vertrouwen op je intuïtie. Dat doen we door in te tunen op je innerlijke wijsheid zodat je dicht bij jezelf blijft en meer vanuit je intuïtie kunt gaan leven en werken. Benieuwd? Hier ontdek je er meer over.

 

*Bron: Historiek: De Verlichting – Eeuw van de Rede (stroming)

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen