Wat is selfcare niet?

Denk jij bij selfcare aan dat uur in de week op de yogamat, die lange wandeling in het weekend of een warm bad met je favoriete badolie? Good! Dit zijn uitstekende manieren om voor jezelf te zorgen en te ontspannen. Toch gaat selfcare veel verder dan dat. In deze blog lees je wat ik onder selfcare versta en hoe je het eenvoudig toepast in je leven en business.

10 x selfcare

 1. Tijd voor zelfreflectie

  Selfcare gaat zeker om het verzorgen van je buitenkant. Maar vooral ook voor je binnenwereld. Weten wie je bent, wat je drijft, wat je energie geeft én wat je nodig hebt, is cruciaal om goed voor jezelf te zijn. Plan regelmatig momenten van zelfreflectie in. Yoga, meditatie en schrijven in een notebook helpen je om bij jezelf in te tunen.

 2. Stap op de yogamat

  Als yogadocente kan ik yoga alleen maar toejuichen. Om te ontspannen en uit je hoofd te komen. Maar als je één uur ontspanning zet tegenover 23 uur onrust kun je niet veel resultaat verwachten. Net als voor veel dingen in het leven geldt de kracht van herhaling ook voor yoga en meditatie. Hoe vaker je het doet én hoe meer je dat wat je op de yogamat leert buiten de mat toepast, hoe groter het effect.

 3. Plan witruimte

  Selfcare is voor iedereen een must. Maar dat geldt zeker voor ondernemers en professionals. Als ondernemer bén je jouw bedrijf. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook geen goede ondernemer zijn. Of als professional je werk blijven uitvoeren en grote verantwoordelijkheid dragen. Laat de gedachte los dat selfcare een luxe is. Plan selfcare in – ook doordeweeks – net zoals je andere werkzaamheden. Het is waardevolle witruimte die je écht nodig hebt en structureel bij je leven en business hoort.

 4. Opladen in de natuur

  Wie wordt er nu niet rustig van een wandeling in de natuur? Wandelen is niet alleen een gezonde vorm van beweging. Het is net als eten voeding voor je lichaam en je geest. Je kalmeert, krijgt letterlijk een frisse neus en er ontstaat ruimte in je hoofd. Gebruik deze selfcare-vorm zo vaak mogelijk om jezelf op te laden, nieuwe energie op te doen en prikkels tegen te gaan.

 5. Voldoende slaap

  Tijdens je slaap is je lichaam hard aan het werk om zich te herstellen. Slaap je te weinig uren of is de kwaliteit van je slaap matig? Ook al dénk je dat je goed tegen weinig slaap kunt. Slaaptekort heeft altijd invloed op je herstel én je prestaties de volgende dag. Wie weinig slaapt heeft niet alleen minder energie, maar is ook gevoeliger voor negatieve emoties. Een goede nachtrust is misschien wel de nummer één om goed voor jezelf te zorgen.

 6. Offline zijn

  Social media verbindt, inspireert en is ongetwijfeld een onderdeel van je business. Maar het zorgt ook voor afleiding, minder focus en onrustige gevoelens. Misschien gebeurt het onbewust, toch word je getriggerd door wat andere mensen doen. Vergelijk je jezelf en kan het zijn dat je je daardoor slechter over jezelf voelt. Ga daarom vaker offline. Zet bijvoorbeeld na je werkdag je telefoon uit en gun jezelf een weekend zonder socials.

 7. Stoppen met negatief denken

  Selfcare begint vanbinnen en bij jezelf. Hoe denk je over jezelf? En hoe praat je in gedachte tegen jezelf? Zonder dat we het door hebben is dat vaak negatief. Waarom het lukt ons toch beter om lief te zijn voor een ander dan voor onszelf? Probeer milder naar jezelf te kijken. Hoeveel ‘moet’ je vanzelf? Is dat allemaal ook écht nodig? Gun jezelf meer rust. Je mag best wat vaker een stapje terug doen.

 8. Persoonlijke ontwikkeling

  Investeer in jezelf en je persoonlijke groei. Lees boeken, bekijk webinars, volg interessante trainingen en cursussen. Iets nieuws leren verrijkt jezelf en geeft veel voldoening. Plan hier geregeld tijd in voor je persoonlijke ontwikkeling. Net zoals witruimte bij tip 3. Bijvoorbeeld één dag per week of één volledige week per kwartaal.

 9. Richten op energiegevers

  Bewaak je energie en omring jezelf met positieve mensen. Betrap je jezelf erop dat je veel bezig bent met wat andere mensen vinden of denken? Allereerst, maak het niet persoonlijk. Niet iedereen hoeft het met je eens te zijn. Maar ga je structureel om met mensen die je negatieve energie geven? Kies dan voor jezelf en vraag je af aan wie je jouw kostbare tijd wilt besteden. Bewaak je energie en omring jezelf met positieve mensen.

 10. Dingen uit handen geven

  Stop met alles zelf willen doen. Je bent nu eenmaal niet overal goed in en dat hoeft ook niet. Waar je niet in uitblinkt, vind je vaak ook niet leuk en kost je veel meer tijd en energie dan je zou willen. Dus geef dingen uit handen en besteedt het uit als je de mogelijkheid hebt. Zo blijft er ruimte over voor wat jij belangrijk vindt.

Wat is jouw ultieme manier van selfcare? Deel het gerust in de comments!

Over de schrijver
Sarah Bierens is yogadocent, schrijver, ondernemer en founder van House of Inner Peace. Al jaren verdiept ze zich in yoga, meditatie, innerlijke rust en intuïtief ondernemen. Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren, zowel in je leven als je werk? Laat je inspireren door artikelen, meditaties, yogalessen, workshops, trainingen.
Reactie plaatsen